Marek Bulík

Cesta družstva U12 začala u niektorých chalanov už pred siedmimi rokmi, keď Alex Pavlenda ako päťročný začal s basketbalom. V šiestich rokoch sa k nemu pridali Michal Müller, Adam Holík, Matej Richter, Teo Sekereš, Jakub Huba, Peter Ondro a postupne sa pridávali ďalší chalani, ktorí mali šport v génoch po svojich rodičoch. Zároveň aj veľkú podporu od nich, chuť trénovať a zlepšovať sa. Vydržali trénovať aj počas covidu, so zápasmi sme začali až po jeho skončení. Hneď od začiatku väčšina chalanov s o rok staršími chlapcami.

Víťazstvá neprišli hneď v úvode. Na prvom turnaji v Ostrave v roku 2021 sme prehrali s domácim NH a Brandýsom nad Labe o vyše 30 bodov. V tomto družstve sme však od začiatku videli veľký potenciál. Počas zimných mesiacov sme zaviedli tréningy počas víkendov a chodila na ne väčšina chalanov. Na konci sezóny sme sa stali majstrami Slovenska chlapcov narodených v roku 2011 a pár týždňov na to som našiel na YouTube zápas Real Madrid – FC Barcelona na turnaji v La Rode (https://www.youtube.com/live/P5EbIBDs5NE?si=iIDneaR1vj4OHrKC). Už vtedy som si povedal, že spravíme všetko čo bude v našich silách, aby sme sa na ten turnaj dostali.

Podarilo sa nám presvedčiť väčšinu rodičov na športovú basketbalovú triedu v ZŠ S. Chalupku, čo znamená dva ranné tréningy v rámci školy, plus kvalitnú telesnú výchovu. Čiže 6 hodín navyše oproti ostatným plus 4 tréningy a jeden dobrovoľný počas  týždňa mimo školy. K tomu viacero medzinárodných turnajov. Do dnešného dňa sme ich absolvovali za 3 roky dohromady 16, z toho 2 v Prievidzi.

Kvantita kvalitných tréningov sa postupne začala prejavovať a v sezóne 2022/23 sme vyhrali turnaje vo Wroclawe, Katowiciach, domáci Basket Cup a sezónu zavŕšili titulom majstra Slovenska. Hľadali sme cestu na kvalitné turnaje v zahraničí. Spoznali sme Davida Fauthouxa z Travel Teamu a aj jeho zásluhou sme sa dostali na turnaje v Španielsku, Taliansku a veľmi nám pomohol aj s La Rodou. V aktuálnej sezóne sme s družstvom U12 vyhrali už spomenuté turnaje v Španielsku a Taliansku, ale aj v Litve a Nemecku. Turnaje, na ktorých hrali družstvá ako Žalgiris a Tornado Kaunas, Vilnius, Bayern Mníchov, Pesaro, Bologna, Milano, majster Poľska Dziky Varšava, Alba Berlín, Telekom Bonn, Chemnitz, Unicaja Malaga, UCAM Murcia, Betis Sevilla, Cordoba, Travel Team. Zároveň chalani s družstvom U13 ako prvý tím zo Slovenska vyhrali EYBL- European Youth Basketball League. A práve víťazstvá na týchto turnajoch a odporúčania Davida z Travel Teamu, Juana Antonia z Murcie, kde prestúpil náš odchovanec Matúš Rybár, ale aj športového riaditeľa FC Barcelona, s ktorou sme odohrali prípravný zápas, presvedčili organizátorov o našej kvalite a zaradili nás do tohtoročnej 26. edície La Roda U12 Future Stars.

Viac o našich cieľoch, príprave a zložení družstva sa dozviete v ďalšom článku.